Wyspa Solta - Necujam

WYSPA ŠOLTA

Informacje ogólne:
Šolta to trzynasta co do wielkości chorwacka wyspa leżąca w pobliżu Splitu. Najbardziej popularną miejscowością na wyspie jest Nečujam. Najstarsza miejscowość na Wyspie Šolta to Grohote, która znajduje się w centrum wyspy. Po zachodniej stronie zaś leży Maslinica będąca idealnym miejscem na spokojny wypoczynek.
Šolta znajduje się 16 km od Splitu i można do niej dopłynąć w około godzinę, promem kursującym kilka razy dziennie do miejscowości Rogač, gdzie znajduje się port promowy. Wyspa znana jest z pięknych plaż, zatoczek, małych wysepek czy oliwnych i figowych drzew. Najwyższym punktem na Wyspie Šolta jest Vela Straza o wysokości 237 m. n.p.m.
Šolta ma 19 km długości i 5 km szerokości. Ludzie żyją tu z rybołówstwa, rolnictwa, produkcji wina czy turystyki.
Największe zatoki na wyspie to Nečujam, Stomorska i Rogač znajdujące się na północnym-wschodzie Šolty.

Historia:

Pierwsze wzmianki o Wyspie Šolta pochodzą z IV w. p.n.e. Rzymianie wyspę nazwali Solento. Dopiero w XIV wieku pojawiła się w nazwa Šolta.

Atrakcje:

W najstarszej i największej miejscowości, Grohote znajdują się podstawy wczesnochrześcijańskiej bazyliki z VI wieku.
Charakterystyczna cecha Šolty to wiejska architektura. Tu znajdują się liczne miejsca historyczne, część których pochodzi z okresu ery kamienia (np. prehistoryczne ruiny czy wczesnochrześcijańskie budowle i dziedzińce z fortyfikacjami).

Sport i rekreacja:

Na wyspie są wspaniałe warunki do nurkowania, łowienia ryb i żeglowania. Popularne są wszelkie sporty wodne. Ponadto znajdują się tu boiska do gier zespołowych czy korty tenisowe.

Kuchnia:

Na Wyspie Šolta dominują potrawy lekkie: owoce morza i ryby oraz inne morskie specjały. Przysmakiem są tu "kamenice na bazaru" czyli małże w czosnkowym sosie. Warte spróbowania są ryby z grilla: śkarpin, zubatac, orada, brancin. Za przysmak uważa się tu scampi czyli zupy rybne i sałatki z owoców morza. Warto również skosztować sera w oliwie, szynki wędzonej w białym winie z truflami czy prust czyli szynkę z owczym serem.
Jednym z najlepszych w Europie jest tu miód z rozmarynem. Warto spróbować również również lokalnych win.

Klimat:

Panuje tu klimat typowo śródziemnomorski. W lecie średnia temperatura powietrza to 28 stopni, morza zaś 22 stopnie. W zimie temperatura rzadko spada poniżej 0.

Dojazd:

Trasy dojazdu na Wyspę Šolta:
Na wyspę należy dopłynąć promem z miasta Split do miejscowości Rogač.

Koszt biletu na prom od osoby dorosłej to-27 KUN, dziecko od 3 do 12 lat-13,50 KUN

Opłata za samochód osobowy to koszt od 126 KUN do 223 KUN, w zależności od wielkości samochodu.

Wszystkie szczegółowe informację znajdą Państwo na stronie internetowej www.jadrolinija.hr
TRASA NR 1: Polska (Cieszyn), Czechy (Ołomuniec, Brno), Austria (Wiedeń, Graz), Słowenia (Maribor), Chorwacja (Zagrzeb, Dalmacja, Split, Rogač-Wyspa Šolta)
TRASA NR 2: Polska, Czechy (Praga), Austria (Linz, Salzburg), Słowenia (Ljubljana), Chorwacja (Dalmacja, Split, Rogač-Wyspa Šolta)
TRASA NR 3: Polska, Słowacja (Koszyce), Węgry (Miszkolc, Budapeszt), Chorwacja (Varazdin, Zagrzeb, Karlovac, Dalmacja, Split, Rogač-Wyspa Šolta)

zapisz się na naszą listę wysyłkową

Co tydzień najnowsze oferty i promocje.
Wpisz w pole poniżej Swój adres e-mail i naciśniej przycisk Dodaj.